Профілактика гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь для керівників закладів громадського харчування

У зв’язку з реєстрацією спалахів гострих кишкових інфекцій на території області та з метою запобігання гострим кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, пов’язаним з проведенням масових заходів (свята, весілля, хрестини, поминальні обіди тощо) на об’єктах громадського харчування, суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці), які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані забезпечити:

– реєстрацію потужності в територіальному управлінні Держпродспоживслужби            (м. Липовець, вул. Героїв Майдану, 17) ;

–  конструкцію та планування приміщень для дотримання належного рівня гігієнічних вимог (повний набір приміщень, водопостачання, обладнання тощо);

–  наявність нормативних документів, що регламентують санітарні та ветеринарні норми відповідно до Закону України „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, ДБН В.2.2-25:2009 «Будинки і споруди. Підприємства харчування (заклади ресторанного господарства)”, інші та їх дотримання на підприємстві;

– ознайомлення працівників з вимогами чинного законодавства щодо експлуатації підприємства громадського харчування. Проведення навчання персоналу;

– наявність нормативної документації на весь асортимент страв, виробів, що виготовляються та реалізуються;

–  наявність супровідних документів на харчову продукцію та сировину, які надходять на підприємство відповідно до законодавства;

– суворе дотримання термінів реалізації продуктів та готових страв, не допускати їх використання після його закінчення;

– необхідні температурні умови зберігання продуктів харчування, в.т.ч. що швидко псуються, з дотриманням принципу товарного сусідства;

–  суворе дотримання технології приготування страв;

– своєчасне проведення вологого прибирання приміщень, в т. ч. генерального із застосуванням дезінфікуючих  засобів;

– суворе дотримання правил миття посуду, розробного інветаря та обладнання;

– використання технологічного та розробного інвентаря згідно маркування;

– маркування сировини, напівфабрикатів тощо;

– захист продукції від сторонніх домішок та речовин;

– контроль за здоров’ям та гігієною персоналу;

– проходження працівниками закладу медичного огляду;

– проведення контролю за шкідниками;

– поводження з відходами відповідно до чинного законодавства;

– недопущення знаходження на підприємствах громадського харчування сторонніх осіб (без медичних оглядів, не обізнаних з правилами особистої гігієни тощо);

– недопущення використання страв, виготовлених в домашніх умовах.

Шановні керівники закладів громадського харчування!

Дотримуючись цих основних правил, ви забезпечите населення доброякісними стравами i зможете запобігти виникненню харчових отруєнь та передачі гострих кишкових захворювань через харчові продукти.

Липовецьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області