Чи варто їсти шаурму?

Літо триває, тому, через спеку та високу температуру повітря зростає ризик отруїтися їжею. Випадки з київською шаурмою – красномовне тому підтвердження. За останні кілька днів цією «смакотою» отруїлися 70 киян! Наразі лабораторні дослідження вказують, що причиною отруєння цією шаурмою ймовірніше за все була сальмонела.

У Вінницькій області лише за 7 місяців поточного року маємо зростання кількості захворювань на сальмонельоз на 62%, за рахунок спалаху, який відбувся у Чечельницькому районі під час святкування випускних вечорів.

Тому, для поціновувачів вуличної їжі – це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв, навіть якщо маєте бодай найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.

Це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки з біляшами та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи вуличному ярмарку завжди є потенційно небезпечним для здоров’я, якщо ви не впевнені в яких умовах він зберігався та готувався. Передусім через м’ясо й різноманітні соуси на основі майонезу.

Уявіть, який рай для небезпечних мікроорганізмів виникає на шампурі в кіоску за температури біля 40 градусів. Або ж на ринку, коли м’ясо, риба чи молочні продукти просто лежать на дерев’яних розкладках і годинами слугують летовищем для мух.

Тому не нехтуйте наступними правилами:

  • Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, – утримайтеся від неї!
  • Лайфхак у магазині – класти швидкопсувні продукти до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони як найдовше залишатимуться охолодженими.
  • Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Також, якщо їжа залишилась після пікніка – її не варто зберігати «на потім».

Будьте обережними та не дозволяйте миттєвому задоволенню стати загрозою для вашого здоров’я!

Липовецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

Профілактика гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь

        Харчові отруєння — гострі захворювання, що виникають як наслідок споживання їжі, яка масивно забруднена певними видами мікроорганізмів або містить токсичні для організму речовини мікробної або немікробної природи.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (болей у животі, наявності проносу, блювоти, підвищення температури тіла, головного болю) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечно!

Значною мірою отруєння виникають у побуті, однак, за статистичними даними тенденцію перевищення мають групові захворювання та отруєння, які  виникають після проведення масових святкувань.

Основними причинами спалахів є недотримання елементарних правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів та готових страв в антисанітарних умовах, відсутність належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви (салати, заливні, фаршировані страви, молоко, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом тощо) та вода.

      Вода може бути чинником у розповсюдженні інфекційних захворювань, а саме: 

  • як фактором передачі збудників хвороб кишкових інфекцій бактеріальної і вірусної етіології (черевний тиф, вірусний гепатит А, паратиф А і В, холера, дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіоз, туляремія, вірусний гепатит А, поліомієліт, ентеровірусні захворювання тощо);
  • як фактором передачі збудників захворювання шкіри і слизових оболонок;
  • як середовище розмноження переносників хвороб.

     З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Липовецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  у Вінницькій області рекомендує:

  • не вживати продукти харчування та напої при найменшій підозрі щодо їх якості. Зберігати продукти тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти харчування споживач має право вимагати  у продавця документи, які засвідчують якість та безпечність продукції;
  • не вживати дикорослинні гриби, ягоди, різнотрав’я. При харчуванні у несприятливих умовах (лісі, пляжах тощо) виключати контакт з ґрунтом та піском;
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного вживання вони мають піддаватися вторинній термічній обробці. Зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, або інші  продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • на святкування не виготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, фаршировані страви, м’ясні салати, заливні страви, рублені м’ясні страви);
  • не вживати сирі яйця, особливо дітям. Перед  використанням яєць їх слід промити;
  • для приготування їжі завжди мити руки з милом, особливо після відвідування санвузла;
  • для купання та відпочинку слід користуватись лише офіційними дозволеними пляжами.

У разі проведення планових та позапланових (аварійних) робіт водорозподільчої мережі з відключенням подачі води в мережу, керівникам закладів громадського харчування рекомендовано не ігнорувати вимоги, які направлені на недопущення погіршення санепідситуації в місті та профілактики виникнення харчових отруєнь серед населення!

Після проведення комунальними підприємствами профілактичних робіт щодо ремонту водорозподільчої мережі, керівники закладів неодмінно повинні провести ревізію  внутрішньої системи водогону. Після чого необхідно дослідити воду на мікробіологічні та фізико-хімічні показники в будь-якій акредитованій лабораторії.

В разі встановлення факту або підозри на якість води з водогону негайно звернутись у відповідні комунальні установи та не використовувати воду до вирішення питання щодо її якості.

Сумлінне виконання всіх рекомендацій сукупно посприяють недопущенню виникнення гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.

     Дотримуйтесь неважких правил щодо профілактики харчових отруєнь і тоді літо принесе Вам багато задоволень!

Липовецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

7-го липня у нашому місті відбулося святкування Івана Купала. Святкування, яке проходило у мікрорайоні Кам’янка, було організовано Липовецькою міською радою.

Організатори облаштували святкову галявину лавами. Емоційний фон присутнім забезпечував Ансамбль української народної пісні «Козачка».

Під час святкування проводилися різноманітні конкурси та вікторини на яких діти отримували солодкі подарунки.

Наприкінці свята і дорослі і діти мали змогу пачастуватися запашними юшкою та короваєм.

Свято закінчилося пусканням віночків вздовж річки та запалюванням Купальского вогнища.

У нашому місті створено ще одне об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, який розташований по вул. Столярського, б.7.

Найменування об’єднання  – «СТОЛЯРСЬКОГО-7».

Метою створення є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов’язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, які передбачені законодавством.

Відтепер співвласники матимуть змогу повноцінно керувати багатоквартирним будинком, який є їх спільною колективною власністю, а  саме вирішувати, як вигідніше розпорядитися власним майном. Вони зможуть ефективно провести енергетичну модернізацію свого будинку та значно зменшити суми оплати за житлово-комунальні послуги. Вони зможуть значно знизити житлово-комунальні платежі, підвищивши при цьому якість надання послуг. Співвласники зможуть почати заробляти гроші на спільній власності – наприклад, здавати в оренду складські приміщення, використовувати фасад будинку під рекламні цілі, а також можна брати участь у різноманітних проектах та грантах України та Європейського Союзу на утеплення чи на інші потреби.

Головною перевагою є те, що у процесі керування обєднанням співвласники навчаться самоорганізації, основам конфліктології та демократичним процедурам прийняття колективних рішень, а це дозволить їм покращувати середовище вже на вищому рівні – в органах місцевого самоврядування!

Шановна Липовецька громадо!

Сердечно вітаю з надзвичайно важливим святом нашої держави – Днем Конституції України!

Конституція – це найважливіший правовий документ будь – якої держави, яка  єднає людей, перетворюючи населення на народ, а територію на державу.

Прийняття у 1996 році Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це був найважливіший крок у забезпеченні прав людини і громадянина, а Україна отримала міжнародний авторитет як незалежна складова частина світової спільноти.

З нагоди визначного державного свята щиро зичу всім впевненості та сили, міцного здоров’я та щастя, гідності та усвідомлення захищеності своїх прав, всього того, що дає нам Конституція і високе звання громадянина Української держави.

Нехай скінчиться війна і запанує злагода на нашій землі. Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній сім’ї.

І нехай демократичні засади, що були закріплені Конституцією,  стануть реаліями нашого сьогодення, а дух законності прийде до серця кожному громадянину нашої держави.

З повагою міський голова  Микола ГРУШКО

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні

22 червня липівчани і весь український народ вшановує світлу пам’ять  мільйонів воїнів, життя яких обірвала Друга світова війна.  Цей день назавжди залишиться у пам’яті кожного українця чорним днем, який нагадує про мільйони загиблих на фронтах і в тилу.

З нагоди цієї трагічної дати, Липовецький міський голова Микола Терентійович Грушко спільно з колективом міської ради, працівниками установ, організацій та жителями міста провели жалобні заходи на центральній площі, біля Меморіалу Слави та пам’ятного знаку загиблим Героям АТО, де вшанували полеглих хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Ми завжди пам’ятаємо тих, хто не повернувся з війни, хто прийняв на себе страшний удар, і тих, чиї життя були покалічені та зруйновані.

Згадаймо і тих, хто сьогодні продовжує самовіддано боронити кордони України.

Дай, Боже, скорішого закінчення війни і повернення воїнів додому.

Міський голова Микола Терентійович Грушко спільно із колективом виконавчого комітету Липовецької міської ради привітали голову фермерського господарства «Пума», депутата Липовецької міської ради та місцевого мецената Дишканта Володимира Михайловича, а також голову фермерського господарства «Вектор–Липовець» Дишканта Спартака Володимировича з їх професійним святом – Днем фермера.

Міський голова висловив фермерам щиру подяку за багаторічну сумлінну працю, значний внесок у розвиток фермерського господарства, агромислового комплексу України і вручив їм грамоти, цінні подарунки та квіти.

Варто зазначити, що фермерство є пріоритетним фактором щодо забезпечення продуктами харчування громадян та виступає вагомим елементом збереження традицій та самобутності українського народу.

Наполеглива фермерська праця, уміння господарювати та досягати успіхів у розвитку аграрної галузі завжди залишаються відмінним взірцем для багатьох фахівців різних поколінь.

Шановні фермери! Бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, радості, нехай Ваші професійні задуми та плани будуть реалізовані на благо рідної землі та покращення добробуту всього українського народу. Нехай і надалі колосяться щедрими врожаями засіяні поля, а Бог дає благословіння Вам та Вашим родинам!

Напередодні Дня медичного працівника міський голова Микола Терентійович Грушко спільно із колективом виконавчого комітету Липовецької міської ради привітали медичних працівників – ветеранів АТО Липовецької центральної районної лікарні, КЗ «ЦПМСД», екстреної медичної допомоги, обласної лікарні відновного лікування з їх професійним святом.

На початку заходу, який відбувся у приміщенні Липовецької міської ради, міський голова висловив щиру подяку за сумлінну працю в галузі охорони здоров’я, зразкове виконання службових обов’язків, високий професіоналізм та активну життєву позицію Гульману Сергію Олександровичу, Степанку Віктору Васильовичу, Червоняку Віталію Анатолійовичу, Плахотнюку Івану Івановичу та Пиндеру Святославу Івановичу, а також вручив їм квіти, грамоти та грошові винагороди.

Отож, шановні медичні працівники, прийміть найщиріші вітання з професійним святом!

Ваша професія завжди була однією з найнеобхідніших і найшановніших у суспільстві. Ви даруєте людям найдорожче – здоров’я, віру та надію. Ваша відданість справі, професійний досвід, глибокі знання завжди поєднуватимуться з щирим співчуттям до людей, милосердям і високою відповідальністю за здоров’я українського народу.

Зичимо Вам міцного здоров’я, благополуччя, усіляких гараздів та рясного Божого благословення!

Хай Ваша нелегка праця приносить радість та натхнення!

 

Липовецька філія ПрАТ «Зернопродукт МХП» просить попередити пасічників про те, що 12.06.2018 року буде поводитись оприскування посівів гороху в полях №24 мікрорайону «Кам’янка» та  №15 мікрорайону «Березівка» препаратом Твікс.

Привітання міського голови Миколи Терентійовича Грушка з Днем журналіста!

 

Шановні журналісти! Від депутатського корпусу та виконавчого комітету Липовецької міської ради прийміть щирі вітання з нагоди Вашого професійного свята!

День журналіста – це не тільки професійне свято працівників засобів масової інформації, а й свято загальнонародне, тому що важко уявити сучасне суспільство без інформації та без професійного погляду на події та факти нашого життя.

Ваша повсякденна, наполеглива праця, професійне почуття обов’язку та відданість справі з кожним роком здобувають широке визнання і шану великої кількості читачів і шанувальників Вашого таланту.

Своєю працею Ви робите вагомий внесок у формуванні громадської думки, вихованні високих моральних людських якостей, сприяєте розбудові держави.

У день професійного свята бажаю Вам невичерпної енергії для втілення у життя всіх задумів, планів і мрій, добрих і позитивних новин, сили духу, натхнення, легкого пера, міцного здоров’я, щастя, удачі та творчих успіхів!

З повагою,

Липовецький міський голова                                                                            Микола Грушко